SVETOVNE UNIVERZITETNE IGRE LAKE PLACID 2023

SVETOVNE UNIVERZITENE IGRE, LAKE PLACID 2023

Ameriški Lake Placid je letošnje prizorišče svetovnih zimskih univerzitetnih iger. Guvernerka zvezne države New York, Kathy Hochul, je uradno odprla igre FISU Lake Placid 2023 in pozdravila 1443 univerzitetnih športnikov iz več kot 540 univerz in 46 držav. Slovesnost je vključevala pozdrave indijanskega naroda Oneida in plemena Saint Regis Mohawk, elegantne nastope na ledu, prisege športnikov in sodnikov ter prižig ognja.

V desetih tekmovalnih dneh, od 12. do 22. januarja 2023, se bodo mladi športniki študenti pomerili v 12 zimskih športih in 85 dogodkih na prizoriščih po vsej severni regiji države New York, vključno z Lake Placid, Wilmington, Saranac Lake, Potsdam, Canton in North Creek.

Tudi slovenska delegacija je prisotna na dogodku in sicer z dvema športnicama, obe predstavnici Univerze v Ljubljani. V teku na smučeh bo nastopila Neža Žerjav, študentka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Neža ima za sabo kar nekaj odmevnih nastopov, je naša olimpijka iz Pekinga in po Krasnojarsku drugič na svetovnih univerzitetnih igrah, letos je bila tudi naša zastavonoša na otvoritvi iger. Nastopila bo v 4. disciplinah: šprint, individualna 5km (k), zasledovalna 5km (p) in skupinski štart 15 km (p). Za dobro pripravo bo poskrbel trener Jure Žerjav in Tanja Čehovin.

Tinkara Tanja Valcl bo tekmovala v deskanju na snegu: big air in slope style. Tinka uspešno združuje študij na Biotehniški fakulteti in šport. Na tekmovanje prihaja v spremstvu trenerja Petra Podlogarja, ki ji bo s svojimi izkušnjami v veliko pomoč, saj je tudi sam dvakratni udeleženec svetovnih univerzitetnih iger.

FISU je marca 2018 za gostiteljsko mesto izbrala vas Lake Placid. Izbor dopolnjuje športno zgodovino, ki vključuje dvakratne zimske olimpijske igre, Svetovne univerzitetne igre FISU leta 1972, Igre dobre volje leta 2000 ter številne dogodke svetovnega pokala in svetovnega prvenstva.

Predsednik FISU, Leonz Eder, je na otvoritveni slovesnosti pozdravil športnike, sodnike, prostovoljce in gledalce ... Dejal je: »Po težkih letih svetovne pandemije se končno spet srečamo tukaj v Lake Placidu. Mladi po svetu so močno trpeli, pokazali solidarnost do ranljivih in šibkejših skupin. Letošnje igre so pravi praznični dogodek , še posebej po odpovedi Luzerna 2021. Lake Placid je posebno mesto, ki je ustvarilo legende in dediščino. Zapuščina je darilo, ki nosi tudi težo odgovornosti. Zato sem ponosen, da bo Lake Placid gostil konference in pobude na temo odnosov med zimskimi športi in podnebnimi spremembami.«

Svetovne univerzitetne igre se bodo zaključile 22. januarja zvečer z zaključno slovesnostjo in finalno hokejsko tekmo za moško zlato medaljo v Herb Brooks Areni.

Obema tekmovalkama želimo veliko uspeha, dobre predstave in nepozabno doživetje.

Svetovne univerzitetne igre Lake Placid 2023 FISU lahko spremljate na Facebooku, Instagramu in Twitterju z @LakePlacid2023, @SaveWinterHQ, #lakeplacid2023, #savewinter.

Za več informacij o igrah Lake Placid 2023 FISU obiščite www.lakeplacid2023.com.

Fotografije: Marija Jozak in Miha Trošt

PRVI SLOVENSKI NASTOPI V LAKE PLACIDU

Na letošnjih igrah je Mt. Van Hoevenberg prizorišče tekem smučarjem tekačem, biatloncem in nordijskim kombinatorcem. Gre za moderen objekt, ki združuje rekreacijo na prostem z olimpijsko dediščino Lake Placida. Center se ponaša s progo za skeleton in bob svetovnega razreda, nordijski center pa ponuja 50 km dodatnih prog za tek na smučeh.

Včeraj je ameriški sneg že preizkusila naša tekačica Neža Žerjav. Na sporedu je bila šprinterska preizkušnja, kjer se je v kvalifikacijskem krogu 1,5 km pomerilo 65 tekačic in 30 najboljših se je nato še enkrat srečalo v finalu. Neži se žal ni uspelo prebiti skozi kvalifikacije in na kancu je zasedla 46. mesto. Na najvišjo stopničko je na veselje domačinov stopila Erin Bianco, sledili sta ji Poljakinja Kaleta na drugem in Nemka Dietze na tretjem mestu. Naslednja tekma Nežo čaka že jutri in sicer individualna tekma, klasika 5km.

Naša druga predstavnica, Tinkara Tanja Valcl, je tako kot Neža, z dnevom zamude prejela športno opremo, kar pomeni, da sta obe športnici ostali brez dneva treninga. Deskarji so danes opravili trening za jutrišnji nastop v disciplini slopestyle.

Na igrah Gore Mountain s ponosom gosti več vznemirljivih tekmovanj v prostem slogu, prostem smučanju in deskanju na snegu. Gore Mountain je alpsko smučišče v gorovju Adirondack, ki se nahaja v North Creeku v New Yorku. Gora je priljubljena zimska destinacija, ki privablja smučarje z vsega vzhoda. To je največje smučarsko območje v New Yorku.

Tinkara s tekmovanjem pričenja jutri, ko bodo na sporedu kvalifikacije v disciplini slopestyle.

Za obe tekmovalki držimo pesti in jima želimo veliko uspeha.

TINKARA TANJA VALCL DO BRONA V DESKANJU!!!

Na svetovnih univerzitetnih igrah v Lake Placidu je Tinkara Tanja Valcl, študentka Biotehniške fakultete univerze v Ljubljani, zasedla odlično 3. mesto v deskanju na snegu, disciplina slopestyle.

Po odlični predstavi v prvi vožnji je celo vodila, a se ji je druga vožnja nekoliko ponesrečila in na koncu je pristala na tretji stopnički. Prvi komentar simpatične Framčanke pred podelitvijo medalj:« Če bi to vedla, bi se bolj zrihtala!« A naša Tinka je na podelitvi žarela in zelo smo veseli prve medalje po zimski univerzijadi v Almatiju leta 2017. Pogoji za tekmovanje so bili zelo zahtevni, videli smo veliko padcev in težki, mokri sneg ni omogočal velike hitrosti, ki jo tekmovalke potrebujejo za večje, zahtevnejše skoke. Trener Peter Podlogar je pohvalil svojo tekmovalko, predvsem kako je s pametno vožnjo v drugem teku uspela zadržati stopničke.

Pred Tinko se je na prvo mesto uvrstila Švicarka Livia Tanno, Francozinja Noemie Equy je prejela srebro. Jutri bodo v Gore Mountainu na sporedu še kvalifikacije v disciplini big air.

Na drugem prizorišču, Mt Van Hoevenberg, je Neža Žerjav opravila že s tretjo preizkušnjo v teku na smučeh. Po uvodnem šprintu, se je včeraj podala na progo v individualni tekmi na 5 km, klasika. Na štartu je bilo 67 tekmovalk in najboljše so razdaljo pretekle v dobrih 13 minutah. Neža je za najboljšimi zaostala slabi 2 minuti in se uvrstila na 40. mesto. Urnik ne dopušča pravega počitka in danes je opravila še s tretjo disciplino. Na zasledovalni tekmi v prostem slogu 5 km je zasedla 33. mesto. Zadnja preizkušnja Nežo čaka 22. januarja, ko bo na sporedu »njena« disciplina, skupinski štart na 15 km, prosto.

Svetovne univerzitetne igre Lake Placid 2023 FISU lahko spremljate na Facebooku, Instagramu in Twitterju z @LakePlacid2023, @SaveWinterHQ, #lakeplacid2023, #savewinter.

Za več informacij o igrah Lake Placid 2023 FISU obiščite www.lakeplacid2023.com.

Fotografije: Marija Jozak in Tanja Čehovin

ZAKLJUČEK SVETOVNIH UNIVERZITETNIH IGER, LAKE PLACID 2023

Po 11 dneh in 85 medaljah so se Svetovne univerzitetne igre, Lake Placid 2023 uradno zaključile v nedeljo, 22. januarja, s tradicionalno zaključno slovesnostjo, ki je potekala v olimpijskem centru Lake Placid.

Spektakel zadnjega tekmovalnega dne je bila finalna tekma v hokeju na ledu med ZDA in Kanado, kjer so domačini morali priznati premoč Kanadčanom. Po zaključku hokejskega dvoboja si je v slovo pomahalo 1443 študentov športnikov iz 46 držav, ki so predstavljali več kot 540 univerz, v 12 zimskih športih. 516 športnikov se odpravlja domov z medaljami okoli vratu, med njimi tudi naša deskarka Tinkara Valcl.

Rezultati naših tekmovalk:

Tinkara Tanja Valcl (deskanje na snegu):
- slopestyle: 3. mesto
- big air: 4. mesto

Neža Žerjav (tek na smučeh):
- šprint, 5 km (p): 46. mesto
- individualna, 5 km (k): 40. mesto
- zasledovalna 5 km (p): 33. mesto
- skupinski štart, 15 km (p): 15. mesto

Slovenska delegacija si bo Lake Placid zapomnila kot velik športno-družabni dogodek, s katerega se vračamo z bronasto medaljo. Po dolgem potovanju na igre in (za nekaj časa) izgubljeni prtljagi obeh tekmovalk. Po velikih razdaljah med samimi prizorišči tekmovanj. Po zelo gostoljubnih in prijaznih organizatorjih, prostovoljcih in domačinih. Na cesti so nas mimoidoči ustavljali in ogovarjali: »Oh, you're from Slovenia? We love Kopitar, Dončič , Pogačar and Roglič. We're so happy to have you here.« Slovenijo kar dobro poznajo.

Tako kot veleva tradicija, smo si s predstavniki vseh delegacij tudi letos izmenjevali spominske značke. Po zaključni slovesnosti smo imeli pravi mali bazar športne konfekcije… Tako smo nekateri na igre prišli kot Slovenci, sedaj pa odhajamo kot Kanadčani, Japonci, Švedi… Ta dogodek predstavlja veliko več kot samo športno tekmovanje. Gre za velik družabni dogodek, ki ga športniki, trenerji in spremljevalci nikoli ne bomo pozabili. Opazovati, kako mladi uspešno združujejo šport in študij, kako sklepajo nova prijateljstva, kako delujejo v duhu »fair playa«, je neprecenljivo. Novo priložnost za udeležbo na svetovnih univerzitetnih (zimskih) igrah bodo študenti imeli leta 2025, ko se igre selijo v Italijo, Torino.

Slovensko delegacijo smo na dogodku predstavljali: - člani smučarjev tekačev: Neža Žerjav, trener Jure Žerjav, Tanja Čehovin, člani deskarjev na snegu: Tinkara Tanja Valcl, trener Peter Podlogar in vodja delegacije Marija Jozak.